Αθήνα – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Βραδιά του Ερευνητή έχει εισιτήριο;
Όλες οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της Βραδιάς του Ερευνητή έχουν ελεύθερη είσοδο.
Πέρυσι η πρόσβαση στον Δημόκριτο είχε γίνει δύσκολη γιατί είχε πολλή κίνηση και τελικά δεν μπορέσαμε να έρθουμε. Φέτος έχει προβλεφθεί κάτι γι’ αυτό;
Πέρυσι ο Δημόκριτος είχε πάνω από 7.000 και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά. Φέτος, ελπίζοντας να έχουμε και πάλι αυτήν την ανταπόκριση και προσπαθώντας να μειώσουμε την ταλαιπωρία όσων μας τιμήσουν με την παρουσία τους, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να έρθετε ως εξής:

  • Με πούλμαν που θα φεύγουν από τον σταθμό μετρό του Νομισματοκοπείου
  • Με τις αστικές συγκοινωνίες Β5, 406 και 407 (με συχνότερα δρομολόγια ειδικά για τη βραδιά)

Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορώ να έρθω με το αυτοκίνητό μου;
Δεν σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας, αλλά αν το κάνετε για λόγους ανάγκης (ΑΜΕΑ, σχολικά πούλμαν, μικρά παιδιά, κλπ) θα μπορείτε να το παρκάρετε στον Δημόκριτο από την Νότια Είσοδο. Κρίνοντας από τους περσινούς ρυθμούς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το παρκινγκ αναμένεται να έχει γεμίσει από τις 19.00 το απόγευμα. Για κρατήσεις θέσεων στο παρκινγκ πατήστε εδώ.
Πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε κι εμείς στην Βραδιά;
Μπορείτε να γίνετε εθελοντές! Μάθετε περισσότερα εδώ.
Ζω στο εξωτερικό, θα ήθελα όμως να παρακολουθήσω κάποιες εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή. Θα υπάρχει διαδικτυακή κάλυψη;
Μπορείτε να δείτε ζωντανά κάποιες εκδηλώσεις εδώ.

Επίσης, αν βρίσκεστε στην Ευρώπη, ίσως να γίνεται κάποια εκδήλωση κοντά σας! Συμβουλευτείτε τον χάρτη.

Σε τι ηλικίες απευθύνονται οι δραστηριότητες;
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για κάθε ηλικία! Αν στο πρόγραμμα δεν αναφέρεται ξεκάθαρα κάποια ηλικιακή ομάδα, τότε η εκδήλωση είναι για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους!
Πρέπει να είναι κανείς επιστήμονας ή να έχει ειδικές γνώσεις για να μπορεί να παρακολουθήσει;
Όχι! Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ερευνητές έχουν βάλει τα δυνατά τους για να μας ταξιδέψουν όλους στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, με τρόπο απλό, κατανοητό και ευχάριστο.

Λάρισα

Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται η εκδήλωση; Να έρθω με τα παιδιά μου; Να έρθω με τους μαθητές της τάξης μου;
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές που είναι οι εν δυνάμει μελλοντικοί ερευνητές, διότι σκοπός της είναι να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για το τι κάνει ένας ερευνητής, πόσο τα επιτεύγματα της έρευνας επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας, πως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το επάγγελμα του ερευνητή.
Τι θα δω αν έρθω;
Ο επισκέπτης θα δει από κοντά καινοτόμα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας, θα παρακολουθήσει video σχετικά με την έρευνα, ταινία με θέμα την επιστημονική αναβίωση ενός μύθου, ομιλία ανοιχτή στο κοινό με θέμα «επιστήμη και κοινωνία», μουσική, πειράματα. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις και να συζητήσει με τους ερευνητές που θα βρίσκονται εκεί.
Αν κάποιος δεν μπορέσει να έρθει θα έχει την ευκαιρία να δει την εκδήλωση άλλη μέρα;
Όχι η εκδήλωση είναι μόνο για την 26η Σεπτεμβρίου. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να δει video και φωτογραφίες που να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.rengreece.gr ή να την παρακολουθήσει ζωντανά του χρόνου στα Τρίκαλα.
Η πρόσβαση για Αμεα είναι εύκολη;
Ναι, ο χώρος είναι προσβάσιμος για Αμεα και από τις δύο εισόδους του χώρου του Μύλου καθώς και ο θερινός κινηματογράφος.
Υπάρχει εισιτήριο για τη Βραδιά Ερευνητή και τις άλλες εκδηλώσεις;
Όχι, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις.
Για ποιο λόγο δίνεται φέτος έμφαση στον ερευνητή και το έργο του;
Η «Βραδιά Ερευνητή» διοργανώνεται για ένατη χρονιά στη χώρα μας και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» με στόχο την έρευνα και την καινοτομία. Φέτος διοργανώνεται στη Λάρισα και το 2015 στα Τρίκαλα. Το επάγγελμα του ερευνητή είναι δυσανάλογα γνωστό στο ευρύ κοινό σε σχέση (με την σημαντικότητά του, τη σπουδαιότητά του) με το πόσο σημαντικό είναι και με το εύρος των τομέων όπου βρίσκουν εφαρμογή τα επιτεύγματα της έρευνας. Στόχος της εκδήλωσης είναι να κατανοήσουμε και να μάθουμε ό, τι σχετίζεται με τον άνθρωπο- ερευνητή, με την εργασία του που είναι η έρευνα, με τους δρόμους που οδηγούν στο επάγγελμα του ερευνητή.
Πού θα απευθυνθεί όποιος θελήσει να στραφεί στην έρευνα;
Ο ενδιαφερόμενος θα βρει απαντήσεις απευθυνόμενος στους επιμέρους τομείς του πανεπιστημίου.